de onzichtbare stad – beeld van Rotterdam

Het Rotterdamse beeldmakerscollectief beeldkanon is dit jaar ondergedoken in onzichtbaar Rotterdam. Deze beeldmakers zijn tussen de lijntjes van de stad doorgekropen en beland onder het oppervlak van het dagelijks leven.


media wall presentatie Theater Rotterdam

 

Florian Braakman
Beelden uit de serie Delfhaven’s Finest
Een doorgaand visueel onderzoek naar de wijk waar ik woon, Rotterdam – Delfshaven.

Rosanne Dubbeld
Beelden uit de serie 30 / Dertig
In 2017 werd Rosanne Dubbeld (1987) dertig. Twee jaar daarvoor maakte ze een misstap waardoor ze de rest van haar leven minder zou kunnen lopen. Terwijl ze op de bank zat te revalideren en reflecteren besloot ze dertig andere Rotterdamse vrouwen uit 1987 bij haar thuis uit te nodigen. Het resultaat is een serie verrassende gesprekken met vrouwen die allemaal íets te vertellen hebben.

Arjan Elenbaas
In een serie digitaal bewerkte tekeningen zijn herkenbare en minder herkenbare stadsgezichten en straatbeelden te zien. Bevroren beelden van een stad in beweging. Soms ingezoomd op een detail, soms een overzichtelijk geheel. Dit is Rotterdam door de ogen van Arjan Elenbaas.

Frank Hanswijk
Beelden uit de serie Nachtschappen
Als de avond is gevallen, gaat fotograaf Frank Hanswijk op pad om het andere gezicht van de stad vast te leggen. Zijn foto’s laten ons de raadselachtige keerzijde van Rotterdam zien. Wat licht is wordt donker, wat onder is lijkt boven, kleuren verdwijnen. Sleetse en verlaten plekken tonen hun duistere schoonheid.

Floor Houben
Beelden uit de serie Stretch
Patronen worden zichtbaar wanneer beelden uit de stad letterlijk worden opgerekt. Zo voegt een uitgerekte dwarsdoorsnede een nieuwe dimensie toe aan wat het kleinst mogelijke moment is; de momentopname. Stretch is een ode aan alledaagsheid maar tegelijkertijd een oefening tegen omgevingsblindheid.

Michael van Kekem
Beelden uit de serie Zicht
Lijnen, strepen, vormen en kleuren. Ze zijn er in constante vorm. De plekken in de grote stad die vaak niemand opvallen, of je niets te zeggen geven. Repetitie, hoog, laag, veel, groot en hard. De stad geeft je beelden vanuit zichzelf en vanuit onszelf. Wij zijn de stad en de stad is van ons. Maakbaar en breekbaar.

Saskia Wigbold
Wassen en drogen
Saskia onderzoekt de verborgen sociale wereld van een wasserette in Crooswijk. Door middel van opgeschreven verhalen, dialogen, filmbeelden en illustraties wil ze deze wereld zichtbaar maken voor bewoners van Rotterdam. De volgende observaties zijn een onderdeel van dit onderzoek.